Tisdag den 1 december 08:23
Inloggade medlemmar: 0
Andra besökare: 32
Namnsdag: Oskar och Ossian
 
Annonser: 
 
 
 
 
 
 

Plantera och skötsel av rosor

Uppdaterad: 21 februari 2011

När ska rosor planteras

Den bästa tiden att plantera rosor är i oktober. I norra delen av Sverige rekommenderas istället vårplantering under mars-april då det är mindre frostrisk. Rosor i kruka kan man däremot plantera närsomhelst utom på vintern.

Var trivs rosor

Rosor trivs i ett planteringsväder som är milt, molnigt och torrt, speciellt tillsammans med buxbom, lavendel eller perenna växter. Vill du plantera vid perenner såsom riddarsporre eller margeriter så måste jorden bytas. Det kan nämligen vara så att jorden är rosentrött. Se till att luckra upp jorden till åtminstone 60 cm djup.

Nya rosplantor

Normalt sett ska nya plantor ställas i vatten under 12 timmar och rötterna snittas något. Efter ett tag bildas nya sugrötter från snittet. Vid höstplantering ska man inte skära av skotten. Kraftiga rabatt och ädelrosor kan på våren beskäras till att bara ha 4-5 skott kvar och mindre plantor 2-4. Man behåller det dubbla antalet skott på klätterrosor och buskrosor.

Planteringsråd

För att rosorna ska må bra måste växtstället ligga ungefär 5 cm under jordytan. Om man berikar planteringsjorden med kompost trivs plantan bättre. Se till att fördela rötterna likformigt när du sätter ner den i planteringshålet och fyll på med jord. Se till att trycka till väl och att vattna rikligt. Plantan behöver mycket vatten för att rosen ska slå rot. Det kan också vara en bra idé att samla ihop skotten en bit ovanför jordytam (20 cm) för att bättre skydda plantan mot frost och skadedjur.

Beskärning

Alla ädelrosor ska kraftigt beskäras årligen under våren. Här är 5 enkla regler för att beskära:

  1. Först skär man bort sjuka, frusna och döda skott
  2. Skott som beskärs kraftigt ger upphov till längre och starkare skott
  3. Undvik att skära tjocka skott eftersom dessa oftast bildar fler och starkare skott jämfört mot de mindre
  4. Har man ädelrosor och vill ha långa stjälkar skär man ner längre
  5. Utgå från att skära 1-2 cm över ett utåtriktat skott. För att gynna blomningen nästa år kan du skära bort vissna blommor om det inte är vildrosor.

Gödning

Den bästa tiden att gödsla första gången är under den tidigare delen av våren. Du strör gödningen runt plantan och jämnar ut jorden så fördelas även näringen. En andra specialgödning (gödningsmedel speciellt för rosor) görs i slutet av maj men inte senare för att plantan ska hinna anpassa sig till nästa vinter. Tänk på att vattna rikligt om det är torrt vid gödningstillfället.

Skadedjur

Bladlössen frodas under längre torrperioder men bespruta med en insekticid bara om de är hårt drabbade.

Från maj lägger Vecklare sina ägg vid bladkanterna, det ser man genom att bladen blir rörformade. Blad som redan är drabbade är bäst att ta bort och sedan besprutar man plantans blad underifrån med bekämpningsmedel mot skadedjur. För att få effekt måste behandlingen upprepas efter 10-14 dagar.

Rosenskottsteklar har larver som äter skotten som gör att skottspetsarna vissnar, drabbade skott måste skäras ned till det friska. Man kan ha träbalsam eller liknande på snittytan för att motverka svampangrepp. Insektsmedel kan bli nödvändigt om plantan är hårt drabbad.

Svamp

Om bladens ovansida har en vit beläggning är det en svamp som heter Mjöldagg. Risken att drabbas är stor på våren när det är hög fuktighet och mycket kväve. När detta händer bör man spruta med biologiskt medel som är avsett för svampangrepp eller Mjöldagg.

Något som förstår rosens blad är Svartfläckar, en svamp som växer av fukt och kyla tillsammans med dålig jordmån. Först får bladen brunsvarta fläckar som fransar sig likt stjärnformation, därefter gulnar de och faller av. För att få bort Svartfläckar så tar man bort alla drabbade blad och sprutar med fungicid (avsedd för Svartfläckar) med två veckors mellanrum.

Inför vintern

Ta bort alla lösa bland under plantan och de som fortfarande sitter kvar på skotten. Rotsystemet kan med fördel täckas med ett par decimeter kompost, gödsel eller jord. Undvik dock torv eftersom den drar åt sig fukt som sedan fryser till is runt rosens fot. Utskjutande skotten blir under vintern drabbade av frost, vindar och vintersol, därför kan man med fördel skydda dessa med granris.

 
 

Laga iPhone

Annons