Lactuca sativa
Såtid: april–juni
Sådjup: 0,5 cm
Direktsås i växthusbädden
Plantavstånd vid sådd: 2 cm
Plantavstånd efter slutgallring: 10 cm
Radavstånd: 5–30 cm, beroende på sort
Sluthöjd: 20 cm
Sallat finns i en mängd olika varianter, det som är gemensamt för dem alla är att de är köldtåliga och därför kan sås tidigt på säsongen. Vill du ha god tillgång på sallat över hela sommaren bör du så i flera omgångar, så att plantor kan bytas ut vartefter du skördat. Sallat gror redan vid 5° , men har däremot svårt att gro vid över 23°. Fröna behöver ljus för att gro, täck därför sådden med ett tunt lager perlit istället för jord och håll sådden fuktig.
Jord och gödsel
Alla sallater vill ha en lätt och porös men näringsrik jord. En växthusmull grundgödslad med kogödsel och uppblandad med leca-kulor ger bra förutsättningar. Stödgödsla kontinuerligt under växtsäsongen, speciellt om det är plocksallat du odlar, där du skördar lite hela tiden. Bra stödgödsling är benmjöl, chrysan, gräsklipp eller flytande växtnäring.
Skötsel
Sallater ska inte lida brist på vatten om man vill att de utvecklar krispiga och spänstiga blad. Vattna lite och ofta så att alla ytliga rötter ständigt har tillgång till fukt. Vattna vid basen på plantan och inte med dusch över sallaten, då är det större risk för att vatten samlas vid rothalsen och leder till att den ruttnar.
Skörd och användning
Alla sallater kan man plocka späda blad ifrån. Plocka alltid av de yttersta bladen så att bladrosettens mitt, där tillväxten sker inte skadas. Är det en huvudsallat du har satt kommer den så småningom att börja bygga ett huvud och då är det dags att sluta plocka blad från den och låta den växa färdigt och sluta sitt huvud.
Plocksallater bildar inte huvud utan växer som buketter och tål att plockas av hela tiden. När plantan börjar resa sig och vill gå i blom är det dags att börja plocka av nästa generation sallater.