Skörda äpplen och spara till vintern
Skördetiden för äpplen är lång. Tidiga sorter, sommaräpplen, mognar redan i augusti, och blir bäst till mos eller bara att äta direkt från trädet. Hållbarheten är däremot kort. Sedan tar senare sorter vid. Innan första frosten är det dags att plocka ner vinterfrukten. Det är sorter som blir godast efter en tids lagring. Plocka äpplena vid rätt tidpunkt. När de lossnar lätt från skaftet är de lagom mogna att plocka. Följer bladen med så bör man vänta en tag till.
Spara de finaste
Välj ut de allra bästa äpplena och spara dem till vintern. Många äppelträd blir stora med åren och de vackraste frukterna brukar sitta högt upp. Då finns äppleplockare med teleskopskaft att ta till. Inget klättrande behövs utan man kan stå på marken och ändå nå trädets topp.
Plocka ner äpplena försiktigt som om de vore ägg. Minsta stöt kan senare ge bruna fläckar.
Slå in dem ett och ett i silkespapper eller tidningspapper. Så gör man för att de ska ligga skyddade och minimera risken för att röta i ett äpple ska sprida sig till de runtomkring. Lägg sedan de inslagna äpplena i en kartong eller trälåda som placeras svalt och frostfritt. Har man inget garage eller uthus med rätt temperatur kan man exempelvis ställa lådan på en skyddad plats, som alldeles invid husväggen, och sedan isolera den så att frosten inte tränger in och förstör frukten.
Musta överflödet
Ett sätt att ta tillvara överflödet är att göra äppelmust. På många orter finns musterier där man kan lämna in frukt och få musten i bag-in-box. En oöppnad förpackning håller cirka två år och kan till och med stå i rumstemperatur. Som öppnad förvaras den i kylskåp och håller då cirka en månad. Annars får man frysa in musten i lagom stora byttor och ta fram allteftersom.
Torka äppelringar
När man ska torka äppelringar är det absolut enklast att använda en särskild äppelskalare som både kärnar ur och skivar frukten tunt. Sedan torkar man ringarna i en elektrisk mattork. Men man kan så klart använda potatisskalare, urkärnare och sedan skiva för hand med en kniv. Äpplena kan därefter lufttorka på ett nät eller att man trär dem på en stång som man hänger upp. Ett annat sätt är att torka äppelringar i ugn på svag värme. Färdiga äppelringar ska vara torra men fortfarande lite sega. Förvara dem torrt och mörkt i en tätslutande glasburk.
Dela med dig av överskottet
Får man ändå fler äpplen än man kan ta hand om kan man dela med sig via Fruktförmedlingen på Äkta vara aktavara.org/fruktformedlingen eller gå med i gruppen Fruktförmedlingen på Facebook. Då kan andra komma och plocka och svinnet blir mindre. Men lite äpplen kan man låta vara kvar. Fallfrukten är uppskattad av trädgårdens vilda djur, framförallt trastar, när kylan slår till.
Av: Susanna Rosén
susannarosen.se