Allium fistulosum, Allium cepa


Såtid: april–juli och september

Sådjup: 0,5 cm

Sås direkt i växtbädden

Radavstånd: 5 cm

Plantavstånd: 2 cm

Sluthöjd: 15 cm


Salladslök är en mild lök som skördas och äts färsk eftersom den inte har några lagringsegenskaper alls. Den ser ut som en liten purjolök utan antydning till uppsvullnad vid basen. Det finns sorter som är helt vita men också de som har en röd anstrykning i bladverket. Salladslöken är tacksam att odla, växer snabbt, är mycket användbar i köket och är köldtålig, vilket gör den till en av de grönsaker vi kan njuta både tidigt på våren och sent på hösten. Sår du på hösten kan du låta plantorna övervintra i bädden och sen njuta av en tidig vårskörd.

Jord och gödsel

Salladslöken vill ha en djup, mullrik och vattenhållande jord, men absolut inte för rik på lera, som kan ställa till det med dräneringen. Blanda kompost, stallgödsel och sand till en jordblandning och vänd ner det i bädden. Löken kommer sedan att kontinuerligt behöva tilläggsgödning, det är främst kväve och kalium som behövs. Benmjöl är ett utmärkt tillägg.

Skötsel

När salladslöken har vuxit till en decimeter är det dags att klippa ner den till 5 cm. Detta kan du göra i ett par omgångar för att få en lite stadigare planta. Låt sedan löken växa upp till sin fulla längd och skörda vid behov. Salladslöken drar sällan på sig sjukdomar och är allmänt lättodlad. Bara tänk på regelbunden vattning och gödning.

Skörd och användning

Salladslöken kan inte lagras och bör därför skördas och ätas direkt. Däremot kan den stå kvar i jorden länge. Vill du kan du låta den stå kvar över vintern och skörda dels under vintern, om den inte frusit fast, och sedan tidigt på våren. Hela löken dras försiktigt upp ur jorden. Den kan användas både i varma och kalla rätter. Salladslöken är mild i smaken och kommer att bli en favorit i köket.